Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ReMap KM 4

Το ReMapKM είναι μια διεθνής πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης, που, από το 2007 και μετά, λαμβάνει χώρα κάθε δυο χρόνια στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού, με σκοπό να φέρει κοντά καλλιτέχνες, κοινό, κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής, αλλά και να ανοίξει στους επισκέπτες χώρους παρατημένους ή σε αχρηστία και να μας προκαλέσει να περπατήσουμε ξανά σε μια γειτονιά παροπλισμένη κι ελαφρώς επικίνδυνη, αλλά εξαιρετικά όμορφη και ενδιαφέρουσα.

Το ReMap 4 είχε τη βάση του, όπως και τις άλλες φορές, σε μια όμορφη αυλίτσα στη Γιατράκου, στολισμένη με γλάστρες και εξοπλισμένη με άνετους μεγάλους πάγκους για ξεκούραση και περισυλλογή. Εδώ μπορούσες να προμηθευτείς το χάρτη με όλα τα σημεία των εκθέσεων, να αφήσεις και να πάρεις βιβλία από την προσωρινή ανταλλακτική βιβλιοθήκη, να χαζέψεις τα σπάνια περιοδικά του Ommu ή να ζητήσεις πληροφορίες.












Ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα αυτής της διοργάνωσης είναι ότι ανοίγει στο κοινό κλειστά κτίρια, οπότε οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής και των ερειπίων δε μπορεί παρά να τη λατρέψουν.  Η παλιά ''Αστοιβή'' στη Γιατράκου 10 μοιάζει ακόμα έτοιμη να υποδεχτεί έξαλλες νύχτες και το σπιτάκι με την εσωτερική αυλή λίγο πιο πάνω επιδεικνύει περήφανα το πωλητήριό του.

Στον πρώτο όροφο της Κεραμεικού 43 γνωρίζουμε τους Das, ένα γερμανικό συγκρότημα, που, μαζί με την Ειρήνη Μίγκα, έχουν στήσει ένα ''ναό'' στις μπάντες και στο ροκ τρόπο ζωής. Στη μια αίθουσα προβάλλονται βίντεο του συγκροτήματος, ενώ σε ένα άλλο δωμάτιο έχει στηθεί ένα αντίσκηνο με εσώρουχα, άπειρα άδεια κουτάκια μπίρας και υποτιθέμενα αναμνηστικά αντικείμενα.


Στο κτίριο της Kunsthalle βρίσκονται και τα προσωρινά γραφεία του fanzine ''Κυψέλη''
ενώ στη Λεωνίδου 15 οι ''Πέρσες'' καταθέτουν μια από τις πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες της διοργάνωσης. Μια βομβαρδισμένη σχολική τάξη, υλικό από τη θεατρική παράσταση του Αισχύλου και τα υπολείμματα του καλλιτεχνικού εργαστηρίου που η ΜΚΟ amaka ''τρέχει'' κάθε εβδομάδα αποκλειστικά με νεαρούς μετανάστες.

Στο ίδιο κτίριο υπάρχει και το Family Dinner του Μιχάλη Καλλιμόπουλου, μια εγκατάσταση που δείχνει τους πολιτικούς μας ως κακομαθημένα παιδιά γύρω από ένα τραπέζι με αρχηγό έναν γκεσταπίτη, καθώς και το λιωμένο σπίτι του Αλέξανδρου Ψυχούλη.

 Συγκολινιστική και η δουλειά των Lab' Bel με τίτλο Metaphoria. Mε βάση το ποιήμα ''Τουρίστες'' του Rui Costa, ενός καλλιτέχνη που είχε αναλάβει αρχικά το project, αλλά στην πορεία πέθανε ξαφνικά και βίαια (βρέθηκε πνιγμένος στον ποταμό Douro), οι συνεργάτες του έχουν στήσει στον τελευταίο όροφο του κτιρίου ένα εφιαλτικό, αλλά όμορφο τοπίο με άδειες κούτες και ηχητικές αναπαραστάσεις του ποιήματος, που οδηγούν σταδιακά τον αναγνώστη σε ένα μπαλκόνι με μαύρα πουλιά στα τζάμια.


Πας να βγεις έξω, αλλά ξαφνικά παρατηρείς ότι το έδαφος είναι σπαρμένο με σπασμένα γυαλιά! Νησίδες από κίτρινο αφρολέξ σε περνάνε πάνω από τον πόνο, αν εξακολουθείς να θες να πειραματιστείς...
 Ύστερα παίρνεις την Ιάσονος, το δρομάκι των οίκων ανοχής και νιώθεις κάπως άβολα μέχρι να βρεις το πρώτο σηματοδοτημένο κτίριο και να κρυφτείς μέσα σε αυτό.

 Now logic must take care of itself διακηρύσσει το ανεξάρτητο project στον τρίτο όροφο του 47, ενώ στο ίδιο κτίριο το Yggdrasil  (το όνομα του δέντρου της ζωής στη σκανδιναβική μυθολογία) είναι μια επίκληση στην καλή τύχη.


 Αλλού ουρές ερπετών βγαίνουν υπαινικτικά από τους τοίχους, ζωγραφιστά μυρμήγκια σκαρφαλώνουν στους βρώμικους τοίχους, γκράφιτι αφιερωμένα στη Γιαγιά Ρομά στολίζουν άδεια οικόπεδα κι ένα παραδοσιακό καφενείο μετατρέπεται σε έναν ελαφρώς παράδοξο κήπο των θαυμάτων.






Και πάντα η πόλη από ψηλά. Από τα παράθυρα των παλιών κτιρίων, τα τριζάτα και επίφοβα πατάρια τους, τα μπαλκόνια τους τα φαγωμένα από την υγρασία. Μια πόλη που ζέχνει κάτουρο και σκουπίδια, μια πόλη γεμάτη πόρνες, μετανάστες και ναρκομανείς. Αλλά και μια πόλη ανοιχτή στον ορίζοντα, με καταπράσινες αυλές, χαμογελαστούς ανθρώπους, γάτες, παιδιά, και τέχνη. Μια πόλη άξια να αγαπηθεί. Για ακόμα μια φορά.



















(Το ReMap4 KM ''τρέχει'' ως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 σε διάφορα κτίρια και οικόπεδα στο Μεταξουργείο και στον Κεραμεικό. Για περισσότερες πληροφορίες : www.remapkm.org )
                                
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου